Yeni Tedavisi

Human Papilloma Virüs Blog

HPV ENFEKSİYONUNA GÜNCEL BİLGİLER

HPV ENFEKSİYONUNA GÜNCEL BİLGİLER

HPV ENFEKSİYONUNA GÜNCEL BİLGİLER Günümüzde human papilloma virusunun (HPV), servikal kanserin gelişiminde en önemli etiyolojik ajan olduğu üzerinde durulmaktadır. Yapılan çalışmalarda serviks kanseri olgularının neredeyse tümünün (%99) HPV nin belirli tiplerinden kaynaklandığı gösterilmiştir.

Bu nedenle servikal kanser sıklığında azalma, HPV nin tanınması, önlenmesi ve tedavi edilmesi yoluyla mümkündür. USA de hastalık kontrol merkezi verilerine göre dünyada seksüel yönden aktif kadın ve erkeklerin yaşamları boyunca HPV ile enfekte olma şansları %50 olarak bildirilmiştir.

ETKEN

Human Papilloma Virüsü (HPV) insanda siğil oluşumuna neden olan bir virustür. HPV’nin insana geçen 50 den fazla  tipi vardır ve bu tiplerden ellerde ve ayaklarda yaygın siğillere neden olan tipleri nizbeten zarasızdır.

Bir kısmı ise cinsel yolla bulaşmaktadır ve genital bölgede  kondiloma aküminata adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olur. cinsel yolla bulaşan HPV tiplerinden 15’i karsinojenik olarak değerlendirilmektedir.

Tüm dünyada servikal kanser (rahim ağzı kanseri) etiyolojisinde en önemli etken olarak HPV tip 16 bulunmuştur. Bunu tip 18, 45 ve 31 izler.

BELİRTİ VE BULGULAR

HPV, DNA tümör virusudur ve temel olarak serviksin mukozal epitelini enfekte ederek hücrelerde siğil formasyonu ile sonuçlanacak hücre proliferasyonunu artırıcı etki gösterir..

Lezyonlar tek ya da çok sayıda, yumuşak, karnabahar görünümünde, ağrısız olup genellikle anüs çevresinde, vulvada, vajende, servikste ve peniste yerleşir.

Enfeksiyon bazen görüntü vermeden seyredebilir. Bu görüntüsüz durumlarda büyüteçle (kolposkopi) yapılan ayrıntılı incelemede ufak çaplı kitleler tanılanabilir.

Bazende anüs ile vajina arasındaki bölgeyi dolduran karnabahar görünümlü dev kitlelere rastlanır. Oral- genital seks uygulamalarında ağız mukozasında da lezyonlar ortaya çıkabilir.

BULAŞMA YOLU VE SEYRİ

Human Papilloma, cinsel yolla bulaşan virüslerin başında yer alır. HPV’nin bulaşması için mutlaka tam bir cinsel ilişki olması gerekmez, enfekte bölgelerin birbiri teması ile de bulaşma kolayca olabilir.

Yavaş üreyen bu virusun latent  dönemi 9-12 aydır. Ancak siğil şeklindeki lezyonların ortaya çıkmadığı bu dönemde de hastalığın cinsel yolla bulaşması mümkündür.

Aktif genital lezyonların olduğu durumlarda bulaşıcılık oldukça yüksektir. HPV ile enfekte olan kadında virus birinci yılda %70, ikinci yılda %90 oranında immun sistem tarafından ortadan kaldırılır.

Virusun vucuttan eradikasyonu tipi ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle kendi DNA’larını konakçı DNA’sına entegre eden yüksek riskli tiplerinde (tip 16 ve 18) virüsün eradikasyonu uzun sürer.

Hastaların %10 nunda enfeksiyon devam eder ve bu olgularda invazif servikal kanser gelişmesi 15-20 yıllık bir süreci kapsar.

Bu nedenle preinvazif (kanser öncesi) lezyonların pap- smear tarama testi ile erken dönemde yakalanmaları mümkün ve önemlidir. Siğil şeklinde lezyon ortaya çıkmış ise biyopsi ile tanı doğrulanmalıdır.

Günümüzde HPV’nin onkojenik alt tiplerini belirlemek ve etkenin HPV’nin onkojen alt tipi olup olmadığını saptamak mümkündür.

HPV BİLGİ PAYLAŞIM FORUMU

Bitkisel Ürünler Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız !

HPV HASTALIĞINDAN KURTULANLARIN TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTIĞI ORTAK PLATFORMU ZİYARET EDİN !

Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

HPV Türkiye web sayfasından da geniş bilgi alabilirsiniz.

https://www.hpvturkiye.com/forum/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir